Ekologiskt smink

Att konsumera ekologiskt handlar inte längre bara om vad vi äter och stoppar i oss, utan också om vad vi väljer att omge oss med. Faktum är att marknaden för ekologiska varor hela tiden växer och inkluderar fler och fler nischer. Nu kan man handla ekologiska barnkläder, skor, möbler, hudvård och smink. Många inser de negativa effekterna som konsumtionen har på miljön men också på oss själva, vår kropp och vårt sinne. Att byta från konventionella märken och produkter till de med en ekologisk märkning kan göra skillnaden i både ditt liv och för många andra. Ju fler som väljer ekologiskt desto bättre kommer dessutom priserna att bli.

Skillnader för känsliga ansikten

Att byta från “vanligt” smink till ekologiskt kan göra dig snyggare än någonsin. Huden kan andas bättre med ett mineralpuder eller en mineralfoundation, läpparna återfuktar sig enklare med naturliga fukter som sheasmör och bivax. Många upplever att de inte behöver köpa lika många rengöringsprodukter och andra kompletterande krämer för att bibehålla styrkan i huden. Många ekologiska sminkprodukter är också mildare för ögon och känsliga hudpartier och kan passa den som har problem med acne eller eksem. Samtidigt gör du också naturen en tjänst genom att välja ekologiskt smink eftersom dessa innehåller hållbara ingredienser som odlas med mindre miljöpåverkan. Konventionellt smink innehåller ofta kemiska substanser, mineraloljor och parabener som framställs artificiellt och gör skada på miljön. De förhindrar också hudens och kroppens naturliga återhämtning och sätter många av de biologiska systemen ur balans. Ett exempel är att ju mer du använder en mineralolja på läpparna desto svårare blir det att sluta använda den. Mineraloljorna fungerar som ett skyddande lager, som kapslar in fukt istället för att tillföra mer. Läpparnas egen fuktproduktion förhindras och läpparna känns därför torra när du inte använder mineralolja.

Olika ekologiska märkningar

Eftersom ekologiskt smink är ett relativt nytt fenomen finns det flera olika märkningar som signalerar att varan är hållbart producerad. Vissa märkningar gör skillnad på så kallade naturliga ingredienser och ekologiska ingredienser. Det finns alltså olika krav på innehållet från olika organisationer som utfärdar märkningarna. EcoCert är en av de största märkningarna på både skönhetsprodukter och matvaror och de granskar både innehåll, råvaror, produktionen och förpackningar. De certifierar en vara med sin märkning om varan har minst 95 % naturliga ingredienser varav minst 10 % av dessa ska vara ekologiskt odlade. Natrue jobbar med sminkmarknaden i Europa och deras märkning finns i tre olika nivåer för olika uppställda krav. Den strängaste nivån kallas Natrue Organic Cosmetics och innebär att 100 % av innehållet ska vara naturligt och minst 95 % av detta från ekologiska odlingar. Cosmebio, BDIH och the Soil Association är andra organ som märker ekologiska smink- och hudvårdsprodukter i Europa och USA. Om du är på jakt efter naturligt och ekologiskt innehåll är det därför dessa olika märkningar som du bör hålla utkik efter.

fashionblog